Hoe Papa Zijn Eerste Miljoen Verdiende (1/12)

Hoe kan ik helpen? – Het klinkt misschien raar, maar in de periode dat ik een drumspeciaalzaak had en drumspullen verkocht, vond ik het woord ‘verkoper’ niet zo mooi. Het deed me altijd denken aan een ‘gladde autoverkoper’ die maar 1 doel heeft en dat is om jouw geld in zijn broekzak te krijgen. Het heeft werkelijk jaren geduurd voordat ik het vak van verkoper als iets moois kon zien. Pas toen ik een boekje las van Zig Ziglar viel het kwartje; een goede verkoper helpt een klant zijn probleem op te lossen. Hoe mooi is dat?

Vanaf het moment dat ik besefte dat ik als verkoper met mijn vakkennis klanten kon helpen in plaats van ze ‘iets aan te smeren’ kreeg dat een volledig andere lading. Niet alleen voelde het veel positiever, maar het gaf ook veel meer voldoening. En al helemaal als ik een klant niet had verkocht wat hij wilde, maar wat hij nodig had!

Sindsdien is het een soort van tweede natuur geworden. Ik vind het normaal om te denken ‘hoe kan ik helpen’. Niet alleen in het geval van verkopen, maar gewoon……eigenlijk altijd en bij iedereen. En weet je voor wie ik dat doe? Primair voor ……. mijzelf. Ik doe het omdat het mij een goed gevoel geeft!

Tegenwoordig heb ik veel teams die voor een team uitje bij mij komen drummen op muziek. Het valt me op dat lang niet elk team een (h)echt team is. En ik vind dat onbegrijpelijk, omdat de oplossing immers zo éénvoudig is. Om dit duidelijk te maken refereer ik graag even aan Jos Burgers. Jos is een Nederlandse marketing deskundige. Hij heeft als stelling dat een klant niet wil kopen, maar dat een klant geholpen wil worden….
Als we nu eens aannemen dat ieder persoon ook een soort van klant is, dan betekent dat dat hij of zij ook geholpen wil worden….

Hoe zou een team (of zelfs de maatschappij) functioneren als ieder lid van het team zich elke dag de vraag zou stellen ‘hoe kan ik helpen?’

Leermoment van deze blog;
1) Wat zou je dagelijks moeten doen om je goed te voelen? Stel jezelf de vraag hoe je kunt helpen en doe dat dan ook…..