Hoe Papa Zijn Eerste Miljoen Verdiende (1/11)

Why worry? – Ik zeg niet dat het altijd gemakkelijk is, maar ik durf wel te stellen dat het de waarheid is als een koe. Waarom over iets piekeren wat je niet in de hand hebt? Da’s een goeie hé?!

Werkelijk iedereen ervaart wel eens problemen. Of je nu heel arm of heel rijk bent, maakt echt niet uit. Er is geen ontkomen aan. Het is een onderdeel van het leven. Mijns inziens om ons te doen groeien. Maar wanneer is een probleem een probleem? En waarom is het voor de één wel een probleem en voor de ander niet?

In mijn leven ben ik met tal van problemen geconfronteerd. Grotendeels over mijzelf uitgeroepen omdat ik bijvoorbeeld mijn huishoudboekje niet op orde had. Wat ik heb geleerd is een manier om ermee om te gaan. Zodra ik tegenwoordig een probleem heb, stel ik mijzelf de vraag; wat kan IK er aan doen? Vaak is er wel iets wat ik kan doen. En als dat dan zo is, dan doe ik dat vervolgens ook. Maar soms is het probleem dan nog niet in zijn geheel opgelost. Dan ga ik bedenken wie mij zou kunnen helpen om het probleem op te lossen. Maar let op: dat doe ik niet eerder dan wanneer ik zelf alle soorten van oplossingen heb bedacht! Want het is immers MIJN probleem die ikzelf dien op te lossen. En niet iemand anders…..

Als ik zeker weet dat ik alles heb gedaan wat ik kon doen, maar heb ik desondanks het probleem nog steeds niet weten op te lossen, dan laat ik het los……en denk ik bij mijzelf……Why worry? Ik heb immers mijn verantwoordelijkheid genomen en gedaan wat ik kon doen. Wat kan een mens nog meer?

Het heeft namelijk geen enkele zin om allemaal ‘slechte scenario’s’ te bedenken voor als het probleem niet opgelost is. Wordt ook wel piekeren genoemd….geloof me, heb je niets aan….voegt niets toe…..

Dit filmpje van een boeddhistische monnik is legendarisch. Vanaf nu ga je elke keer dat je met een probleem te kampen hebt terugdenken aan de wijsheid van dit filmpje. Kost wellicht even tijd om het je eigen te maken, maar geloof me, het is de moeite waard….

Leermoment van deze blog;
1) Probeer een probleem te zien als een ‘uitdaging’. Ga de uitdaging aan in de wetenschap dat je er uiteindelijk altijd beter van wordt. En vergeet nooit meer de wijze woorden………WHY WORRY?