Hoe Papa Zijn Eerste Miljoen Verdiende (1/10)

Wees voorbereid – Ik ben mijn hele leven lang het type geweest van ‘op het laatste moment’. Dat was vroeger op school al het geval, en later in mijn werk idem dito.

In de zomer van 2018 begreep ik ineens waarom dat zo was. Het is een belangrijk ingrediënt om flow te ervaren. Flow is het spel tussen uitdagingen en vaardigheden. Dat is het geheim achter het succes van drumplezier. ‘Mensen groeien niet als dingen gemakkelijk zijn. We groeien als we uitdagingen aangaan.’ Precies dát was de reden dat ik alles op het laatste moment deed. Het ging me om de uitdaging. Zou het me lukken? Zou ik er mee weg komen? En bijna altijd lukte het me en kwam ik er mee weg. Maar…..

Ergens ‘mee weg komen’ is wel iets anders dan een ‘meer dan goed resultaat behalen’. Want dat gaat natuurlijk nooit niet lukken als je niet goed bent voorbereid. Dus ben ik sinds de zomer van 2018 bezig om me een nieuwe gewoonte eigen te maken, om iets niet op het laatste moment te doen, maar om het goed voor te bereiden. En vanzelfsprekend gaat dat met vallen en opstaan, maar dat is niet erg, want zo hebben we immers ook leren lopen….

Inmiddels ben ik zover gevorderd dat ik het mezelf nog iets moeilijker ga maken. Ik denk namelijk dat als ik ooit in mijn leven een miljoen wil/ga verdienen, dat ik daar dan wel op voorbereid ben. Dan moet ik daar niet op het allerlaatste moment mee beginnen, maar nu! Het mooiste voorbeeld van hoe het vooral niet moet is Mike Tyson. Hij verdiende in zijn bokscarrière maar liefst 400 miljoen dollar. Maar aangezien hij nooit had geleerd om met zoveel kapitaal om te gaan, moest hij tijdens de laatste jaren van zijn carrière vooral boksen om uit de schulden te geraken….

Om wel goed voorbereid te zijn op een succesvol (gelukkig, rijk en zinvol) leven, heb ik me doelbewust ingeschreven voor de Marathon van Amsterdam op 20 oktober 2019. Hiervoor moet ik dingen laten en mezelf eigen maken. Zo is het bijvoorbeeld niet handig om sigaren te blijven roken en bier te blijven drinken. Ook is het niet handig om achteloos met het trainingsschema om te gaan. Met andere woorden moet ik dus stoppen met dingen die niet goed voor me zijn, en moet ik de discipline hebben om me aan het trainingsschema te houden.

Ik ben bang dat het me gaat lukken… Omdat ik me realiseerde dat ook ‘voorbereid zijn’ een uitdaging is!

Leermoment van deze blog;
1) Wees voorbereid. Punt.