Hoe Papa Zijn Eerste Miljoen Verdiende (1/4)

Ruim je kamer op! – Toen ik mijn vrouw in oktober 2017 had verlaten, had ik een kortstondige relatie met een veel jongere vrouw. Het was in die periode een emotionele ‘roallercoaster’. Mijn hele leven stond op zijn kop. Van de een op andere dag leefde ik een compleet ander leven. Vanuit een braaf gezinsleven naar een leven van een jonge hond…. Godzijdank ontdekte ik al vrij snel dat het vriendinnetje een mentale stoornis had, waardoor ik genoodzaakt was om de relatie te verbreken.

En toen kwam alles tot stilstand. Liefdesverdriet, gecombineerd met het besef van de scheiding, het gemis van het gezin, geen woonruimte en geen enkel doel meer in mijn leven…..ik was psychisch helemaal naar de kloten!!! Gelukkig stonden ook dit keer mijn vrienden weer voor mij klaar. Dit keer was het één van mijn docenten van de drumschool die mij adviseerde om me onder te dompelen in een nieuw projectje. Al was het maar om mijn gedachten op een zijspoor te krijgen. Hij tipte mij Jordan Peterson, een Canadees klinisch psycholoog, cultuurcriticus en hoogleraar in de psychologie aan de Universiteit van Toronto. En dat bleek een schot in de roos….

Mensen die mij kennen, weten dat als ik me ergens in verdiep, ik dat dan ook letterlijk doe. Ik ben YouTube video’s gaan bekijken, heb zijn boek (Twelve Rules for Life) gekocht en ben zelfs maanden later nog naar een lezing van hem geweest in Amsterdam. Geloof het of niet, maar één van de eerste tips die hij gaf sloeg bij mij in als een bom!!! De tip was; Ruim je kamer op! Als je weet wie Joran Peterson is, dan weet je dat hij nooit iets zegt zonder het wetenschappelijk te kunnen onderbouwen. Dus dacht ik bij mezelf; misschien is dat wel een goed idee…..

Dus ik mijn kamer (woonruimte boven de zaak) gaan opruimen. En geloof me, dat was hard nodig. Het was een puinhoop!!!
Maar zoals Joran Peterson al voorspelde, veranderde er iets in mij. Ten eerste kreeg ik meer ruimte in mijn hoofd. Ik kon weer helderder denken. Maar ten tweede had ik iets gedaan! En dat gaf voldoening! Dat gaf zo’n goed gevoel, dat ik behoefte kreeg aan meer! Ik wilde dat gevoel vaker ervaren. Vandaar uit ging het stapje voor stapje weer beter met mij. Al ging het met vallen en opstaan…..

Leermoment;
1) Als je het echt helemaal niet meer ziet zitten en je hebt geen idee hoe je je weg weer omhoog kunt vinden? Begin dan letterlijk met je kamer op te ruimen. En doe dan dagelijks iets meer dan de dag ervoor. Zodra je dat begint te doen kom je weer in een opwaartse spiraal….